Els Camps Elisis

Del 1853 al 1873, els Camps Elisis van ser els jardins més grans que flanquejaven el Passeig de Gràcia de l’època anterior a l’Eixample de Cerdà.

El Passeig s’havia convertit en un important espai de lleure on els Barcelonins que podien gaudir de l’oci, hi anaven a passejar a peu, o amb cotxe de cavalls,

En José de Salamanca i Mayol, Primer Marquès de Salamanca i propietari dels terrenys situats a la banda Besós del Passeig, entre els carrers Aragó i Mallorca (veure superposició aquí), va encarregar a Josep Oriol Mestres, el disseny d’un parc, amb una dimensió de gairebé 8 illes de la futura Eixample. Era espectacular, amb grans espais enjardinats, amb un llac amb barques, un laberint, i fins i tot una pista d’hípica.

Before
After
Before-CampsElisisAfter-CampsElisis

Però per sobre de tot hi destacaven la primera muntanya russa construïda a Espanya, i el Teatre dels Camps Elisis, on s’hi feien obres amb fins a 1000 espectadors.

La gegantesca muntanya russa era la joia del parc, i va ser una gran atracció pels ciutadans, que hi pujaven tot i el risc que suposava en aquella època, una instal·lació d’aquest tipus, sense fre ni mecanismes per evitar el descarrilament.


Primera-muntanya-russa-espanya
Foto de F. Gobinet de Villecholes – Villoro, Joan; Riudor, Lluís (1984). Guia dels espais verds de Barcelona. Aproximació històrica. Barcelona: La Gaia Ciència. ISBN 84-7080-207-0., Dominio público.

L’època de màxima esplendor del parc va ser entre 1858 i 1868, època en la que s’hi van fer grans obres teatrals, amb operetes còmiques, sarsueles, vodevils i espectacles de màgia.

El parc sempre era ple, i hi anaven ciutadans de diferents nivells adquisitius, ja que hi havia una gran diversitat d’opcions de lleure, amb restaurants, circs, billars, un carrusel, atraccions de tir amb pistola o ballesta, o les anomenades “cabanyes suïsses” que tenien zones amb joguines, lleteria i confiteria.
La decoració amb estètica francesa, i una il·luminació amb llums penjats dels arbres i globus de gas, van permetre fer festes nocturnes que incloïen música, ball i teatre, amb molt èxit.

La re-valorització dels terrenys i la pressió immobiliària d’un Eixample que començava a agafar forma, va fer que el parc tanqués, deixant només en funcionament el teatre fins el 1876, que va ser pel teatre Teatre Líric -Sala Beethoven, on el 1881 s’hi va estrenar per primera vegada a l’Estat Espanyol, l’opera Carmen de Georges Bizet, que 6 anys abans s’havia estrenat a Paris.

Actualment, d’aquells Jardins només hi queda el Passatge que en porta el seu nom, situat a la illa dels carrers València, Pau Claris, Mallorca i Passeig de Gràcia.


Twitter


Instagram


Pinterest


Rss


Link

1 comentari a “Els Camps Elisis”

  1. Pingback: Passeig de Gràcia - reCórrer Barcelona

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *