Hodonímia de Barcelona

Retols de carrers

Hodònims

El 50% dels noms dels carrers són de persones, però només el 7% són de dones (incloses santes i verges)

Un hodònim (també escrit sense “h”, odònim) és el terme que fa referència al nom d’una via pública (carrer, plaça, avinguda, passeig, rambla, camí, carretera, etc.)

Els hodònims de Barcelona estan regulats per la Ponència de Nomenclàtor dels Carrers de Barcelona, una comissió depenent de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Els noms de carrers i vies públiques de la Ciutat Comtal han canviat amb el temps, i han estat el reflex dels diversos esdeveniments tant històrics com socials, polítics, econòmics i culturals esdevinguts a la ciutat. La seva evolució ha estat marcada igualment per diversos factors, com l’urbanisme i els canvis físics i territorials ocorreguts en la fisonomia de la ciutat, derivats principalment de la seva expansió geogràfica al llarg del pla de Barcelona, amb dues fites principals: el Pla d’Eixample elaborat per Ildefons Cerdà i l’agregació de municipis limítrofs (Santa Maria de Sants, les Corts, Sant Gervasi de Cassoles, Gràcia, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals, a finals del segle XIX, i Sarrià i Horta a principis del segle XX.

Els noms de carrers més antics existents encara a Barcelona són d’origen medieval. No obstant això, la seva regulació no es va iniciar fins al segle XIX, i fins a mitjans d’aquest segle no va començar la col·locació de rètols als carrers amb el seu nom. D’altra banda, si bé fins a aquest segle els hodònims proveníen primordialment de la tradició, des de llavors es va iniciar una freqüent alternança de la nominació de carrers per motius polítics, amb diversos fets transcendentals.

A Barcelona existeixen diversos tipus de vies públiques, les més comunes de les quals són: carrer, carreró, pla, plaça, placeta, passeig, avinguda, rambla, via, ronda, pas, passatge, baixada, escales, travessera, mirador, camí i carretera, a més a més de molls, espigons, platges, parcs i jardins.


Nomenclàtor de Barcelona


Twitter


Instagram


Pinterest


Rss


Link

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *